The Creation of the Mekong


 

ESCOLA Panyithap International School
POBLACIÓ, PAÍS Vientiane, Laos
ALUMNAT Il·lustracions i Veus: Year 4
IDIOMA, SUBTÍTOLS Laosià, Anglès, Mandarí, Coreà, Hindi, Vietnamita i Tagal i subtítols en Anglès
DATA maig 2018

 

The Creation of the Mekong

El naixement del Mekong, un dels rius més grans del món, és el llac Kuva, comunament conegut com a Nong Kasae Segnan, propietat del Regne de Laos. No gaire lluny al Tibet està el naixement d’un altre dels grans rius del món, el Yangtze Kiangque o riu Nan.

El llac estava rodejat per un bosc frondós on arbres molt alts amagaven molts tipus d’animals salvatges. El llac era l’hàbitat de peixos, crancs, ocells, serps i dracs. Era el pati d’esbarjo dels dracs rei.

La gent de Laos sempre diu que el Mekong es va originar al Nong Kasae i que l’aigua del Mekong i del riu Nan no es pot barrejar en la mateixa ampolla, ja que l’ampolla s’esquerdaria o fins i tot explotaria. La història darrere d’això diu així:

Hi havia una vegada dos dracs rei en Nong Kasae. Un es deia Souttoranark o Soutto i l’altre era Souvanranark o Souvan. Cadascun era molt poderós i tenia molts milers de seguidors. Es van fer molt bons amics i van acordar fer-se regals cada cert temps.

Un dia el rei Soutto i els seus seguidors van anar a caçar al bosc. Van tenir sort i van trobar un elefant. Malgrat el seu pèl fi, l’elefant és un dels animals més grans, així que el rei Soutto li va donar una gran part de la carn al seu amic Souvan.

Un altre dia el rei Souvan i els seus soldats van sortir a caçar i només van aconseguir un porc espí. El rei va dividir la carn en parts iguals i va fer que els seus homes li portessin la part corresponent al rei Soutto juntament amb les espines de l’animal que el rei va pensar que eren belles.

Quan el rei Soutto va mirar la quantitat de carn en comparació de les enormes espines va pensar que el seu amic era injust. “Solament aquesta carn de l’animal més gran del món? No puc creure-ho”, va dir. Es va negar a acceptar el regal. I va demanar reunir-se amb el rei Souvan personalment.

Abans d’anar-se’n, els soldats del rei Souvan van suplicar: “Sa Majestat, aquesta és la carn d’un porc espí. Encara que les seves espines són molt més grans que el pèl d’elefant, el seu cos és molt més petit. Per això portem solament aquesta quantitat de carn.” El rei Soutto encara estava molt enutjat i no volia escoltar.

L’endemà al matí, el rei Soutto i el rei Souvan es van reunir amb tots els seus deixebles a la sala de reunions i van discutir sobre qui tenia raó sense posar-se d’acord.

Set dies després de la reunió, el rei Soutto va moure els seus soldats al territori del rei Souvan. Tots els dracs tenien poders màgics. Es van moure tan de pressa que van agitar l’aigua fins que va estar enfangada. El rei Souvan va ordenar als seus soldats que s’enfrontessin a ells, causant una gran confusió. Tota l’àrea del llac Kuva es va tornar tèrbola i bromosa. El sol no es va poder veure durant set dies. Tots els animals, grans i petits, tenien por. Els ocells van volar lluny.

L’aigua es tornava cada dia més fangosa. Cada vegada més éssers vius estaven morint. El rei dels déus simpatitzava amb els animals petits així que va llançar un encanteri amb el seu poder sobrenatural per amenaçar als dos amics. Finalment, van deixar de barallar-se.

El déu els va ordenar construir dos rius per compensar les seves obres. Soutto va ser responsable de fer el Mekong des del llac Kuva fins al mar, mentre que Souvan es va encarregar de construir el riu Nan. El déu finalment va convèncer al rei Soutto i al rei Souvan perquè fossin bons amics una altra vegada. Però les aigües dels dos rius encara no han oblidat l’odi que els va portar a la seva creació.